Mürver, pek çok sağlık sorununa iyi gelen şifalı bir bitkidir. Mürver, başta tatlı ve şurup olmak üzere reçel ve kokteyl içeceklerin yapımında yaygın olarak kullanılan lezzetli bir meyvedir. Ancak toksik etkileri olabildiği için dikkatli tüketilmeli ve pişirilmesi önerilir. Geniş bir kullanım alanı olan mürver, alerji ataklarını hafifletir, bağışıklık sistemini güçlendirir, grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde çok etkilidir. Bakteri ve enfeksiyonlara karşı korur, kan şekerini düşürür ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca kabızlık ve sindirim sistemini sorunlarına iyi gelir. Ancak doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Mürver, meyveli çalı cinsi şifalı bir bitkidir, halk arasında terleme çayı ve patlangıç olarak da bilinir. Çiçeği, meyvesi, sürgünleri gibi odunu da çok değerlidir. Meyvelerinin yüksek antioksidan özelliği vardır ve lezzetidir. Porto şarabı gibi tatlı şarapların yapımında kullanılır. Tek bir porsiyon mürver, bir kişinin günlük lif ve A vitamini ihtiyacının %40’nı karşılar. Ayrıca enfeksiyonla savaşmakta çok etkili olan C vitamini ihtiyacının %87’sini karşılar.
Mürverdeki diğer önemli bileşenler arasında demir (günlük değerin %13’ü), potasyum, B6 vitamini ve çok sayıda betakaroten bulunur.
Mürver, yaban mersini veya ahududu gibi çiğ olarak yenemez, çünkü içeriğinde tehlikeli olabilecek bileşimler vardır. Tüketilmesi için ısıl işlemden geçmesi (kaynatılması, çayının yapılması yada şurubunun hazırlanması) gerekir. Bu nedenle mürveri daha çok çay yada şurup olarak soğuk algınlığı ve grip için bitkisel çay olarak servis edilirken görebilirsiniz. Genellikle zerdeçal, zencefil ve bal ile birlikte şurup olarak tüketilmektedir.
Mürverin kalp sağlığına faydaları
Genel olarak tüm meyve ve sebzelerin kalp sağlığı için faydalı oldukları bilinmektedir ancak mürverdeki yüksek lif seviyesi, vücuttaki fazla kötü kolesterolü azaltır ve vücudun ihtiyacı olan HDL (iyi) kolesterol için yer açar. Bu, ateroskleroz nedeniyle oluşan kalp damar hasatlıklarının ortaya çıkma riskini önemli oranda azaltır.
Mürverdeki yüksek potasyum seviyesi de kan damarlarının ve arterlerin gerginliğini gevşeterek kalbi korur. Potasyum tansiyonu önemli ölçüde azaltabilir ve kalbinizi sağlıklı tutabilir! Tüm bu etkileri nedeniyle mürverin kalp sağlığı için çok önemli bir yeri vardır.
Mürver suyunun gribe faydası
Boğaz ağrısı, öksürük, soğuk algınlığı, grip, bronşit veya solunum sistemini sorunları olduğunda, mürver suyu en iyi koruyucu ve şifa verici bitkidir. Birçok öksürük şurubu, (antosiyaninler gibi biyoflavonoidler) iltihap ve tahrişleri yatıştırır ve aynı zamanda salgı bezleri içinde yabancı ajanları tutabilen balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Mürver suyunu, astımlı hastalar için de tavsiye edilmektedir, ancak doktorunuza danışöadan tüketmeyiniz
Mürver bağışıklık sistemini güçlendirir
Mürverin insan bağışıklık sistemine olumlu etkileriyle ilgili çok sayıda bilimsel araştırma yapılmıştır. Vücudun direncini arttırdığı ve hastalıklardan koruduğu kanıtlanmıştır. Mürverin içeriğinde bulunan bazı antibakteriyel ve anti-enfeksiyöz maddelerin grip ve soğuk algınlığından koruduğu saptanmıştır. Mürverler ayrıca otoimmün sorunların giderilmesinde ve AIDS gibi hastalıkların etkilerini azaltmakta bile kullanılmaktadır.
Mürverin kemik sağlığına faydaları
Mürverde bulunan antioksidan ve anti-enflamatuar bileşikler eklem ağrılarını ve iltihaplardaki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Yüksek orandaki temel mineraller kemiklerin gücünü arttırır ve kemik dokusunun gelişimini destekler. Günümüzde, osteoporoz, milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkilemektedir ve en iyi çözümü genç yaşta kemiklerin güçlendirilmesidir. Genç yaştan itibaren aralıklarla mürver tüketilmesi kemikleri güçlendireceği için kemik hastalıkları ve kemik erimesine karşı koruyacaktır.
Mürverin cilt sağlığına faydaları
Çok geniş bir kullanım alanı olan mürver, kozmetik alanında ve cilt bakımında da kullanılmaktadır, çünkü içeriğindeki biyoflavonoidler cildin sağlıklı kalmasını desteklemektedir. Antioksidan maddeler, A vitamini ile birleştiğinde, kırışıklıkları önler, yaşlılık lekelerini azaltır ve oluşumunu önler. Bu nedenle içeriğinde mürver bileşikleri olan bakım kremleri cilt sağlığına önemli faydalar sağlayacaktır.
Mürver zayıflatır mı?
Metabolizma hızını artırma özelliği bulunan mürver, içerdiği yüksek orandaki diyet lifi, bol miktardaki vitamin ve mineral sayesinde zayıflamak isteyenler için çok iyi bir yardımcıdır. Ancak bu şifalı bitkiyi nasıl ve ne oranda kullanacağınız konusunda mutlaka bir doktor yada diyetisyene başvurmanız gerekir. Çünkü genel sağlığınız ve özellikleriniz dikkate alınmadan tüketeceğiniz çok miktardaki mürver sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
Mürver çayının faydaları
Mürver çayı soğuk algınlığı ve grip tedavisinde faydalıdır (4)
Günde bir fincan mürver çayı, idrar söktürücü özelliği sayesinde idrar yolu hastalıklarına karşı korunma sağlar
Bir bardak mürver çayını balla karıştırarak tüketmek hızlı bir müshil etkisi oluşturarak kabızlığı olanlarda rahatlama sağlar
Mürverlerdeki aktif antioksidan bileşenlerin bazıları, diyabetin gelişmesini ve ilerlemesini önlemektedir.
Mürver çayı balgam söktürücüdür
Mürver çayı nasıl yapılır?
Mürver çayını özellikle kışın tüketmek grip ve nezle gibi hastalıklarından korunmak için çok iyi bir yöntemdir. Bu şifalı bitki vücudun direncini artırıp, özellikle kış hastalıklarına karşı çok iyi korur. Mürver bitkisini taze ya da kurutulmuş olarak aktarlarda bulabilirsiniz. Mürver bitkisini aşırı kaynatmak tehlikeli olabilir ancak çiğ tüketilmesi de sakıncalıdır. Bu yüzden bitkiyi yaklaşık 10 dk. kaynamış bir fincan suyun içinde tutarak demleyin.
https://www.medikalakademi.com.tr/murver-nedir-murverin-iyi-geldigi-hastaliklar-ve-surubunun-faydalari/
KURUCU UZMAN = BELGİN ÖZÜTÜRK
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız bizim için çok önemli.Lütfen yorumlarınızı eksik etmeyiniz.