PAPRİKA (KIRMIZI BİBER) NEDİR ? FAYDALARI NELERDİR ?

MEDİREVO ÜRÜNLERİ

KIRMIZI BİBERİN FAYDALARI
-C vitamini açısından limondan bile zengin olan paprika, vücudun günlük C vitamini ihtiyacını tek başına karşılayabilir. -Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisiyle metabolik hızı da arttırır ve yağ yakımını kolaylaştırarak kilo vermeyi sağlar. Bu özelliği ile şiddetli baş ağrıların dindirilmesinde de oldukça etkilidir.
Paprika bir biber türü olup kurutulmuş toz haline getirilmiş halidir. . türkiye hindistan portekiz macaristan gibi bircok ülkede yaygın olarak kullanılan bir baharatımızdır. yemeklere tat lezzet vermek amaclı kullanılıyor. genelde tatlı kırmızı biberden yapılıyor bu biberin kurutulup toz haline getirilmişidir. paprika tatli ve füme aromalı bir baharatımızdır. genelde dolmalık bibere benzer görüntüsü.
macar mutfaınga cok yaygın kullanılmaktadır. acıdan tatlıya kadar birden fazla ceşidi kullanılır. paprika yüksek oranda C vitamini içeriyor. yani yemeklere sadece tat lezzet katmıyor aaynı zamanda A ve C vitaminleride giriyor. cilt tonunu lekeleri kırısıklıklara iyi gelir. çümkü içeriginde beta-karoten maddesi vardır. cildin dengeli bir tona kavusmasını saglıyor. soluk renksiz ciltler için uygundur.
cildede parlaklık veriyor. ayrıca B6 vitamini bakımındanda zengin bir baharattır. kan basıncınıda düzene sokucu etkisi vardır. ve saç sökülmelerini önler arkadaslar. sacın daha hızlı büyümesini saglar. saç sköklerini güçlendirir. gözlere iyi gelir. görme fonsiyonunu güçlendirir. katarak gelişimini engeller. sindirimi düzenler. tükürük ve mide asitini önler. kan üretimine iyi gelir. ve anemi yani kansızlıgı engeller.

Araştırmalara göre kırmızı biber yeşilden çok daha yararlıdır ve daha fazla besin maddesi içerir. Bu sebzeler pişirilebildiği gibi çiğ de yenebilir.

• Kırmızı biber kanserle savaşta en büyük yardımcılarınızdan biridir. İçerisinde bulunan likopen kansere karşı oldukça etkilidir. Prostat, pankreas ve rahim kanseri bu kanser çeşitleri arasındadır.
• Kırmızı biber antioksidan açısından oldukça zengindir ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
• Kolayca kilo vermenizi sağlar. bu sebzeler vücut sıcaklığını artırır ve oksijen gereksinimi yaratır. Bu sayede kilo vermek daha kolay bir hale gelmektedir.
• Kırmızı biber içerisinde bulunan A vitamini gözlere ve bağışıklık sistemine iyi gelir.
• B vitamini beynin gelişimi için oldukça önemlidir. Vücut metabolizmasını etkiler ve proteinin enerjiye dönüşümüne yardımcı olur.
• E vitamini hücrelerde hasar görülmesini engeller ve bu sayede kanser potansiyelini azaltır.
• Kırmızı biberde C vitamini ve potasyum da bol miktarda bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltır.
Paprika son günlerde sağlık alanında oldukça çok konuşulan bir yiyecek oldu. Paprikanın yemeklere kattığı tadın yanı sıra sağlığa olan faydaları da oldukça dikkat çekiyor. Peki, paprikanın faydaları nelerdir? Sadece antioksidanlar açısından zengin değil, aynı zamanda vitamin ve mineraller bakımından da zengindir. İşte kırmızı biber olarak adlandırılan paprikanın sağlığa inanılmaz yararları!

Paprika, mikro besin ve faydalı bileşiklerle doludur, 1 çorba kaşığı (6,8 gram) paprika aşağıdaki oranlarda besinler içermektedir.

Kalori: 19
Protein: 1 gramdan az
Yağ: 1 gramdan az
Karbonhidrat: 4 gram
Elyaf: 2 gram
A Vitamini: Günlük Değerin% 19'u (DV)
E Vitamini: DV'nin% 13'ü
B6 Vitamini: DV'nin% 9'u
Demir: dv% 8
Özellikle, bu küçük miktar günlük A vitamini ihtiyacınızın neredeyse% 20'sine sahiptir.

Bu baharat ayrıca serbest radikal denilen reaktif moleküllerin neden olduğu hücre hasarlarıyla mücadele eden çeşitli antioksidanlar da içerir.
Serbest radikal hasarı, kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere kronik hastalıklarla bağlantılıdır. Bu nedenle, antioksidan bakımından zengin yiyecekler yemek bu koşulların önlenmesine yardımcı olabilir.
Kırmızı biberdeki ana antioksidanlar karotenoid ailesine aittir ve beta karoten, capsanthin, zeaksantin ve luteini içerir. Bazı acı biber türleri, özellikle sıcak olanları, bileşik kapsaisin içerir. Kapsaisin iltihaplanma ve ağrıyı azaltmak için sinir hücrelerinizdeki alıcılara bağlandığı düşünülmektedir.
Bu nedenle, artrit, sinir hasarı ve sindirim sorunları da dahil olmak üzere çeşitli enflamatuar ve otoimmün koşullara karşı koruma sağlayabilir

Bazı çalışmalar, kapsaisin içeren topikal kremlerin, artrit ve sinir hasarının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir, ancak kapsaisin tabletleri üzerinde yapılan araştırmalar daha sınırlıdır.
Paprika, kolesterol seviyenizi düzenleyebilir. Özellikle, bu popüler baharatta bir karotenoid olan kapsanthin, daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkili olan HDL (iyi) kolesterol seviyelerini yükseltebilir.
İki haftalık bir çalışma, kırmızı biber ve capsanthin içeren diyetlerle beslenen sıçanların, kontrol diyetindeki sıçanlara kıyasla, HDL seviyelerinde anlamlı artışlar yaşadıklarını tespit etti. Kırmızı biberdeki karotenoidler ayrıca kalp hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılı toplam ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir

Yorumlar