TURUNÇ VE FAYDALARI NELERDİR ?


C Vitamini Deposu
Turunç çok önemli bir C vitamini deposudur. Turunç çiçeğinin suyu kaynatılıp içildiğinde stresi anında alır. Kabuğu ise iştah açar, enerji verir.

Turunç pek çok meyvenin gölgesinde kalmış olmasına rağmen aslında o meyvelerin atası olarak kabul edilir. Portakal, limon, greyfurt gibi meyveler aslında turunç aşısı sayesinde elde edilen meyvelerdir. Bu yazımızda Turuncun faydaları nelerdir buna göz atacağız.

Turunç meyvesi tıpkı portakala ve mandalina gibi sarı renktedir. Mandalinadan biraz daha ufaktır. Tadı ise ekşi ve acı özellikler içermektedir. Bu bağlamda greyfurta yakın olduğu söylenebilir. Ülkemizde turunç meyvesinin tek başına tüketilmesi çok görülmez. Çünkü bunun yerine portakal ve mandalina tüketilmesi halkımız tarafından daha çok benimsenmiştir. Buna karşın turunçtan turunç ekşisi ve turunç marmeladı yapılır ve bu şekilde tüketilir. Turuncun faydaları çok çeşitlidir. Kabuğundan ayrı, çekirdeğinden ayrı ve çiçeğinden ayrı şifa bulunabilir.

C Vitamini Deposu
Turunç çok önemli bir C vitamini deposudur. Turunç çiçeğinin suyu kaynatılıp içildiğinde stresi anında alır. Kabuğu ise iştah açar, enerji verir. Turunç kabuğu gün içinde çiğnenebilir. Bu da hem dişleri sağlıklı utarken hem de ağız kokusunun önüne geçer. Turunç kabuğunun iç kısmı mideyi kuvvetlendirir. Kusma problemi ve Reflüsü olanlar için şifa niteliğindedir. Bununla birlikte kanın temizlenmesine de yardımcı olduğu için kalp için de oldukça yararlıdır.

Böcek Sokmalarına Karşı Etkili
Böcek sokan kişiler hem ağız yoluyla hem de sokulan yerin üzerine konularak rahatlayabilirler. Çünkü oldukça etkili bir dezenfektan özelliği bulunmaktadır. Tansiyon, şeker düşmesi, mide yanması, hararet gibi durumlarda etkilidir. Üstelik bu etkisi kendisini son derece kısa bir süre içerisinde gösterir. Kana karışma oranı son derece hızlıdır. Turunç’un kabuğundan macun yapılarak özellikle sırt ağrısına iyi geldiği için bu macun sürülür.

Turuncun faydaları kadar dikkat edilmesi gereken noktalar da mevcut. Turunç nefes darlığı olanlara iyi gelmeyecektir. Bu sebepten dolayı astım hastalarının tüketmemesi gerekmekte. Aynı şekilde böbrek hastalarının da ölçülü bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.

Turunç Meyvesi Nedir?
Turunç meyvesi doğada kendiliğinden yetişen 2 – 2,5 metre boyundaki yaprağını dökmeyen turunç ağacında büyür. Sağlam kökleri, dikenli dalları ve çok çatallı tacı ile ayırt edilir.
Portakalla birlikte limon da turunç ağacının aşılanması ile türetildiği için turunç ağacı, turunçgillerin atası sayılır.
Turunç meyvesi başlangıçta koyu yeşil renkte iken olgunlaştığında canlı parlak bir turuncu renk kazanarak tıpkı portakala benzer.
Turunç meyvesinin tadı dışında portakaldan asıl farkı ise kalın kabuğudur.
Kabuğu diğer turunçgillere oranla da daha kalın ve pürüzlü olan turunç meyvesi, görünümü ile portakaldan ayırt edilemese de ele alındığında farkı anlaşılır.

Turunç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Çiçeği, yaprağı, kabuğu ve meyvesi ile farklı faydaları olan turunç meyvesinin kabuğu, çay yapılarak içilirse iştah açar ve susuzluğu giderir. İştah açarken aynı zamanda vücuda kuvvet ve enerji verir.
Turunç yaprağı, çiğnenerek tüketildiğinde ağız kokusuna iyi gelirken turunç çekirdeği ya da turunç meyvesinden hazırlanan turunç suyu yılan, akrep gibi böcek sokmalarına karşı panzehir olarak kullanılır.
Turunç meyvesi, mideyi kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Şerbeti veya suyu içilirse mideyi temizler ve özellikle kusma, bulantı, safra gibi durumlara karşı iyileştirici etki taşır. Ayrıca meyvesi çay olarak hazırlanıp tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.
Turunç kabuğunun iç kısmı, kanın temizlenmesini sağlar ve kalbi kuvvetlendirir. Özellikle çarpıntı gibi durumlara karşı geleneksel tıpta başvurulan meyve, kalp ritmini düzenlemeye yardımcıdır.
Sinirleri azaltıcı etkiye sahip olan turunç, yatıştırıcı etki gösterir ve rahatlama sağlar. Üzüntü ve sıkıntıyı gidermede kullanılır. Özellikle stres kaynaklı depresyonda etkili bir besindir.
Tansiyonu dengelerken aynı zamanda kan şekerini düşürmek de turunç meyvesi faydaları arasında yer alır. Kan şekerini düşürmesine rağmen şeker hastaları tarafından dengeli ve doğru kullanılması büyük önem taşır.

Yorumlar